Pels
volts de l’envestida inicial de la primavera, la meva dona se’m va plantar
havent sopat i em va espetar:
—Tu hauries de fer el dinar algun dia. Aleshores veurem.
No
és que jo sigui un home que es deixa intimidar fàcilment i encara menys per
desafiaments a hores tan tardanes, però vaig decidir donar-li una lliçó i
demostrar-li que jo era prou home per arremangar-me i posar-me el davantal.
L’endemà mateix vaig anar a plaça i vaig encaminar-me de pet a la parada del
carnisser perquè em posés carn de bou picada. Vaig dubtar uns moments, ho
confesso, a l’hora decidir la quantitat, però vaig pensar que mig quilo seria
suficient per nosaltres dos i els nens.
—A la cuina, que no hi entri ningú! Entesos?
La
meva ordre va ser tan peremptòria que cap d’ells no va replicar, i així em vaig
posar a la feina. Primer vaig agafar una ceba (per sort n’hi havia al rebost) i
la vaig trinxar. Per cert que em vaig sentir ufanós de no haver-me fet ni un
sol tal als dits, tot i que hi va haver un parell de moments de perill. A una
paella amb una mica d’oli hi vaig afegir la ceba i la vaig anar fregint fins
que es va posar d’un color daurat que em recordava el dels ulls d’un gat que
teníem a casa quan jo era petit.
Tot
seguit vaig afegir la ceba fregideta a la carn picada que havia posat en un bol
i vaig amanir el conjunt amb una mica de sal i uns pensaments de pebre. Va ser
aleshores que se’m va acudir una idea que, si se’m permet la immodèstia, he de
dir que em va semblar inspiradíssima i va ser afegir un ou cru a la massa,
convençut que funcionaria com un agent cohesiu immillorable. I, aleshores,
literalment, mans a la feina: em vaig posar a pastar carn, ceba i ou,
exprimint-ho entre els dits (que em vaig haver d’anar eixugant al davantal, que
va quedar fet un fàstic) i després formant unes rodonetes tot bufones i
aixafant-les amb la mà per donar-los la forma clàssica coneguda arreu del món.
Una segona idea—que no diré que era genial perquè no us penseu que sóc un
egòlatra—va dur-me a cobrir les hamburgueses amb una mica de farina abans de
tornar-les a la graella per coure-les a la perfecció.
Posats
a taula jo esperava el reconeixement que la meva creació es mereixia, però la
meva dona, havent-ne tastat una, romania silenciosa i fins diria que
impassible. No em vaig poder aguantar més i vaig saltar:
—No
em diràs pas que no són unes hamburgueses perfectes!
—Sí,
—va contestar-me la meva muller— són bones. Són preparades exactament igual que
les que jo vaig fer-vos per dinar abans d’ahir.
No comments:
Post a Comment